Foredrag

Foredrag 2019 - hemmeligheden bag et langt liv i sundhed

 

 Anette Harbech Olesen fortalte engageret om kost og gode vaner  Det imponerende gavebord til lotteriet

 

Læs mere på detkaerligemaaltid.dk

 

Karin Salling, Charlotte Thyberg samt Anette Harbech Olesen

Ved et udsolgt arrangement på Jysk Væddeløbsbane talte soroptimist og kogebogsforfatter Anette Harbech Olesen over hemmeligheden bag det sunde liv. Hun fremhævede 3 ting:

  1. Køb dine madvarer, som når du køber nye bil - kvalitet i højsædet (økologisk)
  2. Brug mindst 15 min. på "mig-tid" hver dag.
  3. Sov i et mørkt rum for at danne tilstrækkeligt med melatonin til hjernen.

Anette bemærkede også, at ét (men kun ét) glas vin om dagen er sundt !

Find flere gode råde på Anettes hjemmeside: https://www.madforlivet.com/

Overskuddet fra foredraget samt lotteriet udgjorde kr. 25.000. Dette beløb overdrog Karin Salling på klubbens vegne til stifteren af Det Kærlige Måltid, Charlotte Thyberg. Beløbet kan finansiere 1000 måltider for sygdomsramte familier. En rørt Charlotte Thyberg takkede for donationen.  

UPDATE d. 23.6.2019: regnskab for lotteri kan ses her. 

 Læs omtale i Stiften HER

 

Foredrag 2018 - Voldens mange ansigter

  "Når en gienstridig Hustru kommer til at ramle ind i sin Husbonds Næve", anvendes storkonvallens rødder mod stød og blå mærker. (Ifl. bog om helbredende urter fra 1638)

   Samfundsdebattøren Lotte Heise har også privat mødt volden. 

   Lotte Heise talte om vold mod kvinder (og børn), om sexchikane, voldtægt – og grunden til, at der er et køn, der kan “tillade” sig ting, som det andet køn sjældent eller aldrig gør…På trods af eller måske snarere på grund af de alvorlige emner, var der også plads til latter!

 

   

Foredragsrække 2017 - Open heart open door - kan vi gentænke klodens hjælpearbejde ?

lyset af Rethink 2017 sættes i 3 foredrag fokus på udsatte grupper som kvinder og børn, der på grund af krige, politisk uro, klimaforandringer og hungersnød må flygte fra deres hjemlande. Foredragsholdere vil med hver sin specialviden, global interesse og indsigt i politik og hjælpearbejde komme med bud på gentænkning af hjælpearbejdet. 

 

Lørdag den 11. nov. 2017

 

BØRNENE BETALER DEN STØRSTE PRIS

 

Donation til Red Barnet

 

Jonas K. Lindholm, generalsekretær   Borgmester Jacob Bundsgaard
Generalsekretær Jonas K. Lindholm   Borgmester Jacob Bundsgaard

 

Borgmester Jacob Bundsgaard bød velkommen til det sidste af efterårets foredrag, der denne gang blev holdt af generalsekretæren for Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

Hvert minut fordrives 12 nye børn fra deres hjem et eller andet sted i verden som følge af vold, konflikter eller forfølgelse. De mest udsatte flygtningebørn har mistet deres forældre, er overladt til sig selv og forsøger at finde sikkerhed og tryghed på egen hånd. Hvorfor er der så mange børn på flugt? Hvor opholder de sig henne? Hvad kendetegner deres barndom og liv? Hvordan hjælper vi dem bedst? 

Det er dybt tankevækkende, at hvis alle verdens flygtninge samledes, ville de udgøre det 21. største land. Og halvdelen ville være børn!

Efter foredraget kunne de to soroptimistklubber i Aarhus overrække en check på kr. 15.000 til støtte af arbejdet.

Borgmester Jacob Bundsgaard  takkede i sit indlæg Aarhus Soroptimistklub for vores store og aktive deltagelse i Kulturhovedstadsåret: ”I har virkelig givet den gas!”, sagde han med et smil. 

 

 

 Lørdag den 7.oktober 2017

 

OPGØR MED SELVTILSTRÆKKELIGHEDENS IDEOLOGI

 

HUMANISME OG NATIONALISME - BARMHJERTIGHED I DEN GLOBALE LANDSBY.

Tidl. biskop Kjeld Holm

Det hævdes, at globalisering har gjort verden mindre. Men frem for at give næring til en større mellemfolkelig forståelse og solidaritet, tyder meget på, at tidens tendens er mere eller mindre nynationale bevægelser, der efter devisen: "vi kan jo ikke redde hele verden" i stadig stigende grad svækker det humanistiske grundlag for at tage ansvar for verdens udsatte og forfulgte.

 

Biskop emeritus Kjeld Holm og partileder Morten Østergaard har iagttaget og kommenteret denne udvikling med hvert deres perspektiv fra hhv. prædikestol og talerstol, men med afsæt i en fælles historie og i et fælles værdisæt.

I dette samtale-foredrag kigger de både udad og indad for at forstå, hvordan vi endte her, og hvordan vi kommer videre.

 
 

Lørdag den 16.september 2017 hørte og så vi, hvordan en krigsfotograf oplever katastrofer rundt i verden

 

 OPLEVELSER FRA VERDENS  BRÆNDPUNKTER

FOREDRAG OG FOTO OM MENNESKER PÅ FLUGT FRA KRIGENS RÆDSLER, KATASTROFER, VOLD OG TERRROR.

Jan Grarup er en verdensberømt fotograf, der i mere end 25 år har dokumenteret krig, katastrofer og verdens vold og terror og de konsekvenser, det har for civilbefolkningen. Han har en evne til at skildre det bitreste i billeder, der er stærkt bevægende og samtidig -  i deres gru - rummer en slående skønhed.

 Jan Grarup har en tro på, ”at fotojournalistikken kan bruges som redskab og vidne om nødvendigheden af, at fortælle historien om mennesker, som ikke selv er i stand til at fortælle deres egne historier". 

Jan Grarup er anerkendt krigsfotograf og har modtaget mange af verdens største fotopriser, f.eks.  World Press Photo og UNICFF.

 

  

 

Hent folder om alle tre foredrag HER

 

    

Foredragsrække 2015-2016: 

Overskuddet er gået til et tværpolitisk ulandsprojekt i Mali Vestafrika. ”Giv en pige ret” er en kampagne, der sætter focus på, at kvinder nogle steder i Verden ikke kan opnå identitet. Målet med indsamlingen var - og er - at fattige kvinder og børn kan få de nødvendige identifikationspapirer, så de kan opnå statsborgerskab, beskyttelse og rettigheder som alle kvinder har i den vestlige verden.www.givenpigeret.dk

Museumsinspektør Jeanette Varberg

 I april 2016 talte Jeanette Varberg, museumsinspektør Moesgaard museum og forfatter om emnet: Globalisering og folkevandringer i bronzealderen 

 De kom sejlende over Middelhavet i titusindvis. Familier vandrede i store flokke over de støvede mellemøstlige sletter. Krig, afmagt og sult drev dem på flugt mod et bedre sted. Det ligner den migrationskrise Europa står midt i. Men det er en 3.200 år gammel krise, som bragte store civilisationer til fald. Bronzealderen er et næsten glemt kapitel af vores historie, men den rummer stor dramatik, som stadig er aktuelt for os i dag                                  

 - - - - - o O o - - - - -

 

I  Marts 2016 kom Ida Harsløf og Tove Krag fra Kvindernes internationale liga for fred og frihed og fortalte om ligaens arbejde gennem 100 år.

WILPF - Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed blev grundlagtfor 100 år siden ved den første kvindekonference i april 1915 i Haag. Mange af Europas kvinder var aktive stemmeretsforkæmpere. Clara Tybjerg, en af de otte danske delegerede, udtalte, "at fredsidéen fik aktualitet på baggrund af første verdenskrigs blodige begivenheder". I konferencen 28. april 1915 i Haag blev der lagt vægt på, "at i en tid, hvor der findes så meget had mellem folkene, er det vigtigt at vise verden, at kvinder kan opretholde deres solidaritet og gensidige venskab og bidrage til løsning af dagens store problem."     

Læs mere her: www.kvindefredsliga.dk

- - - - - o O o - - - - -

I november 2015  fik vi besøg af  Anne Cathrine Riebnitzsky, forfatter og tidl. sprogofficer i Afghanistan, der talte om  ”Mine oplevelser med afghanske kvinder”    

Anne Cathrine Riebnitzsky

Forfatteren til Kvindernes Krig og Forbandede Yngel, Anne-Cathrine Riebnitzsky var som sprogofficer udsendt til Afghanistan. Hun fortalte om sit arbejde og om sine oplevelser med afghanske kvinder. Et arbejde, hvor hun forsøgte at hjælpe med til, at give de stærke, afghanske kvinder den frihed som de længes efter. Som kvindelig udsendt kunne hun skabe tillid hos kvinderne og derved få indblik i, hvorledes kvindernes vilkår egentligt var. Bl.a. fik hun foranlediget en debat om selve landets lovgrundlag, hvorefter de kvinder, der kunne læse satte sig ind i det og videreformidlede til andre kvinder. Således blev de oplyst om, at pigerne faktisk skulle være 18 år, før de kunne bortgiftes, og at det ikke kunne ske i 12 årsalderen (eller helt ned til 8 års alderen!) 

 - - - - - o O o - - - - -

 

I februar 2016 talte eventyrer og forfatter, Lene Kohlhoff Rasmussen over emnet:    Et indblik i kvinders dagligdag hos nomader og bjergbønder. 

En mor med sit barn i Herat, Afghanistan  Nomade i Iran - Martab er i gang med at spinde fåreuld

En mor med sit barn i Herat, Afghanistan                      

Nomade i Iran - Martab er i gang med at spinde fåreuld

Tibetansk nomade i Kina Tibetansk nomade i Kina - Laga står tidligt op om morgenen for at drive yakokserne ud på marken. 

 

Kvinde med vandpibe Lene Kohlhoff Rasmussen

 

En kvinde fra Bandari - stammen på markedspladsen i landsbyen Minab i Iran 2013. Rygende på en vandpibe med parfumeret tobaksrøg og med en traditionel rød maske, der viser hendes identitet og hvilken stamme, hun tilhører.                  

Eventyrer og forfatter Lene Kohlhoff Rasmussen har gennem 20 år rejst i mere end 75 lande. Hun fortalte om sine rejseoplevelser og dagligdagen for især kvinder gennem Kina, tidligere Sovjetrepublikker, Irans præstestyre, det krigshærgede Afghanistan og det uroplagede Irak.